Kāpēc tik daudz kažoku valkātāju?

Apskatījos galeriju par izrādes " arī vaļiem ir bail" pirmizrādi un biju nepatīkami pārsteigta - tik daudz kažoku! Man jau likās, ka kažoki ir vēsture un ka neviena sevi cienoša sieviete vairs nestaigā un nelepojas ar nogalinātu dzīvnieciņu ādām, bet nē - un kā vēl staigā! Tepat oho arī nesen viena lepojās ar beigtu lapsu ap kaklu, ar visu galvu un ķepiņām! Nu kā nav pretīgi ar ko tādu dižoties? Amerika sieva vispār smieklīga, kažoks virs ceļa, baigā draiskule. Varbūt arī maksāja nenormālu naudu tas kažoks, bet skats nožēlojams.

Tinte  4 10 Latviešu tautasdziesma:
Bērniņ´, mani kovārniši,
Visiem pliki vēderiņi;
Kad atnāca svētku diena,
Visiem lūša kažociņi,
Visiem lūša kažociņi,
Visiem caunu cepurites

Domāju, te komentāri lieki, ka kažoki būtu padomijas mantojums.

realiste  7 8 Solvitas un DanaL ar tādu domāšanu un pārliecību nav brīnums, ka jau gadsimtu tupat oho un tā arī neko neesat atradušas, skumji par jums.
Ja būtu, kaut nedaudz, painteresējušās par jaunākajiem pētījumiem ekoloģijā, nevis paļāvušās uz feiko un selektīvo informāciju ko jums “iebaro” zāles grauzēji, tad ar savu spriedelēšanu neapkaunotu pašas sevi.
Un arī par augsto modi spriežat vietējo žurnāliņu un interneta lapeļu līmenī, šķiet pašas tādas postpadomju provinciāļu duņkas iegadījušās.

Paula6  6 11 Lasīju autores jautājuma nikno argumentāciju un komentārus un pirmais, kas ienāca prātā: diez ja pašai/ām būtu kāds kažociņš, arī tā dusmotos? liekas tāda kā skaudība...Ja ir tik ļoti daudz to dzīvnieku aizstāvju, tad gribas pajautāt: ko paši ir darījuši dzīvnieku labā? zirgu, kaķu, suņu un citu dzīvnieku aizsardzībai un labturēšanai? nevajag būt liekulīgiem un nav ko skaust ka kādam kažoks ir vai kaut kas vairāk.
Man arī ir dabīgs kažoks, cepure un valkāju tos aukstā laikā, nekaunos un uzvilku arī stāvot rindā pēc biļetēm uz Dziesmu un deju svētkiem...ļoti noderēja! Vai tāpēc esmu "duņka"? jā, padomju laikā augu un tad?
Pirms rakstīt, ir jādomā ko raksta.
Par etiķeti šeit jau nu nebūtu jārunā..līdz tam ir jāizaug...vispirms kaut vai vārdos un teikumos savos komentāros būtu labi to ievērot. Bet vēl lepoties ar to, ka uz teātri var iet arī džinsās ...jā, tā gan ir etiķete!

DanaL  1 6 realiste (23:31), un kāds tieši sakars manai domāšanai ar gadsimtu ilgo tupēšanu OHO? Tā loģiski paskaidrot vari? Un ar ko tad tavējā domāšana labāka, ja tupi te vismaz tikpat ilgi un tik centīgi atzīmē, kurš un kad te uzsācis savas gaitas? Ceru, ka paretam draudzējies ar loģiku?
Un kādi tad ir tie jaunākie pētījumi ekoloģijā? Padalies, gudrīte! Mētāties ar vārdiem, un argumentēt savu runu tomēr ir divas dažādas lietas.

Tessa  5 9 atvaino, solvitasa, bet es ljoti ceru, ka tu vismaz esi vairak vai mazak smuka.
jo gudra tu neesi.

coldlands  1 6 Realiste, bet tu pastāsti mums dundukiem par jaunākajiem pētījumiem ekoloģija, interesanti būtu palasīt!
Mežu platības pēkšņi lielākas kļuvušas, upes, jūras tīrākas, uz izmirstības pakāpes esosie dzīvnieki, pēkšņi pasākusi vairoties?
Kāpēc te tik daudz tupu cilvēku, kas neizprot atšķirību starp nepieciešamām lietam, un parasto zimulesanos.
Ierodas uz pasākumu kažoka jo tā pieprasa etiķete, nu tas vispār kaut kāds idiotisma kalngals.

Drole  2   "..the forested area of the EU is slowly increasing." izgliitojies, dun..., pardon, jaunekli.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Forests,_forestry_and_logging

https://www.economist.com/news/international/21731821-spread-forests-not-always-popular-it-sure-cont
inue-trees-are-covering

Laimnese  2 3 Uz teātri džinsos neeiet, lai cik viņas būtu dārgas vai krutas...tā ir necieņas izrādīšana māksliniekiem. Uz kino vari iet džinsās.

coldlands    7 Pajolite, tu neko vairāk par savu datoru, dzīvokli, tuvāko veikalu, redzējusi neesi.
Katru dienu tiek izvejotas tonnām zivju, tiek izcirsti meži, izrakts, izspumpets no zemes dzīlēm, tad vēl atkritumi, izpludgazes......, var uzskaitīt un uzskaitīt. Nu nevar pēc tā visa, Zemes ekoloģija kljut labāka, to tik izcili tups cilvēks nesapratis.

Drole  5 2 jajaja, " tiek izcirsti meži, izrakts, izSpumpets no zemes dzīlēm", lai razhotu poliestera fufaikas :D


"Polyester is a petroleum product. The raw material is oil, which is turned into plastic, which is turned into the fine synthetic hairs that make up a faux fur coat. Polyester also makes up the fill in synthetic puffy coats, and it doesn’t even perform as well as fur.

And once that faux fur or puffy coat is done, it will be taken to the landfill (we don’t know how to recycle these things yet), where it will take 500 to 1,000 or more years to biodegrade."

https://ecocult.com/can-polyester-microfibers-water/

Sallija2  6 7 Līdz kādam absurdam cilvēks var aizdomāties lai attaisnotu savu ģērbšanos līķādās!!! Etiķete esot! :D Kažokzvērus nelieto pārtikā, viņiem vēl maziem esot nomauc ādu tik tāpēc lai kādai muļķei būtu mīkstāka tā spalva kažokam. Uz teātri mierīgi var iet džinsos. Teātrī mums tagad tādas lietas uz skatuves rāda, ka džinsi tur nevienu nesatrauc. Jaunā Rīgas teātra izrādē Cerību ezers aizsalis arī čurā un kakā uz skatuves un tad būtu smieklīgi, ja šie aktieri, redz, uz skatītājiem par džinsiem apvainotos :D Tas tāds pats aizspriedums kā, ka bez kosmētikas un trenuškās uz veikalu pēc piena nevarot iet sestdienas rītā. Čučalas, kas dzīvo krievu laika stereotipos, ka bez šubas nav dzīves.

Sallija2  1 4 Drole, nu bet tak lieto aitas vilnas izstrādājumus. Aita nemirst no vilnas apcirpšanas! Būs silti eko un mazām radībām nebūs asinis jālej!

Ziemeljmeita  3 4 Skatos,daža laba te būtu gatava arī ziloni nomušīt,lai pie pāris ziloņkaula figūriņām tiktu. Ar dzelžainu argumentu - smuki tak. Augstā mode,vai zinies. Un galvenais - ekoloģiski.

realiste  5 3 Ziemeljmeita, tev bieži gadās sajaukt pirkstu ar pi..., vai šī ir pirmā reize salikt visu vienā katlā nešķirojot?
coldland, ja jau esi tik pārliecināts savā taisnībā, tad klausies vien tālāk savos zālgraužos. Internets ir pilns ar publicētajiem pētījumiem par šo tēmu, bet vēl labāk būtu, ja sāktu lasīt grāmatas un profesionālos žurnālus pirms gudri dēt.
Pārējiem pat neatbildēšu neredzu iespēju aizklauvēties. Lai jums jauka diena!

AivarsN    8 Kāpēc vienmēr tā sintētika visur jābāž,kā vienīgā alternatīva kažokādām? Aitas ne tuvu nav vienīgie dzīvnieki,kuru vilnu var izmantot ļoti ērtu un siltu apģērbu ražošanai,nekaitējot pašam dzīvniekam. Par liniem un kokvilnu jau tik smalkas dāmas laikam pat nebūs dzirdējušas.

Ziemeljmeita  3 3 Aivar,toties smalkas dàmas ir iemācījušās atšķirt pirkstu no kaut kā tur. :))
Realiste,es tiešām neredzu būtisku atšķirību starp vēlmi iegūt ziloņkaula figūriņu no vēlmes uzvilkt kažoku pie dažiem grādiem mīnusā,neskatoties uz to,ka dēļ tā kāds tiek nežēlīgi spīdzināts un nogalināts. Neesmu zālēdāja,bet uzskatu,ka ir atšķirība- nogalināt,lai apēstu (barības ķēde),vai savu iegribu pēc. Atzīšos-kaut kad ļoti sen man ir bijis pat dabīgās ādas kažoks. Toreiz vienkārši vadījos no šeit minētā-smuki,silti u.t.t. Neaizdomājoties par tapšanas procesu. Kopš painteresējos,ieraudzīju-paldies. Kažoku man nav un nebūs. Un neskauž nemaz.
Bet katram jau savs.

Jurijs1962Augums163  4 4 Ka smēķēšana kaitīga veselībai (ka smēkētāja, ta i celvēku apkārt), tā kažokadas industrija iet pret morāli un garīguma. Progresa dēļ smēķētajs var šodien noraudzīties paciņā to, ko , zinatniski pierādīti izraisā smēķēšana. Ticu ka ar laiku katrai, kas iegribējusi kažokadu, būs pirms tā obligāti noskatīties filmu par to kā cauna dzīvoja zverufermā, kā gaidīja pectēčus, kā tos dzemdināja un baroja, kā tie auga, kā visi kopā priecājās dzīvei - a pec tam visam atgrieza galvas un nodira ādu. Gribi vēl kažoku ?

neko  4 5 Jurijs1962Augums163: steiks no paša rūpīgi audzēta buļļa, ko pats, pašrocīgi esi zem naža esi pēcāk licis vienmēr būs daudz garšīgāks par citiem. Un tas ka process būs ne tikai redzēts bet ar paša darīts tur neko nemaina. Ja nepatīk kā to dara citi nav ko slinkot - jādara pašam:)

fargo  3 5 kažoki patīk. kāpēc tik daudz nēsātāju? tā ir laba manta un galvenais, prestiža. autores novērotie cilvēki vispār ļoti daudz dara tikai pēdejā iemesla pēc.
dzīvnieku nogalināšana pārtikai, ādām un materiāliem ir laba un pareiza. bet darīt to nedrīkst, piemēram, dīrājot dzīvu vai kā tās pīles barojot iegūst aknas. tāpēc, kažoku nēsāšanai nekādu problēmu, bet rietumu zvaigznes... 99,999% tam ko viņi dara vai saka... vajag darīt otrādi piemēram, pretēji teiktajam un tas būs arī labais un pareizais variants.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu